14 KOREOGRAFIJA
202 AKTIVNIH ČLANOVA
25 NASTUPA GODIŠNJE

»Folklor je život, sve ostalo su sitnice«

Česte su reči umjetničkog rukovodioca folklorne grupe Brdo iz Kranja, Milana Glamočanina,  koji sa sezonom 2010/2011 ulazi u 9. sezonu vođenja daleko najuspješnije, najaktivnije i najatraktvnije sekcije KD BRDO

Folklorna sekcija u našem društvu počela je da radi 1995 godine pod rukovodstvom g. Mile Đorđevića, koji je postavijo temelje čuvanja srpske tradicije u našem društvu i ta uspješna saradnja tekla je do 2001 godine. Sve to vrijeme probe su se održavale u Škofja Loki i grupa je okupljala standardnih 24-28 folkoraca.

Folklorna sekcija doživjela je reorganizaciju u svom radu 2002 godine i u jesen, septembra te godine umjetničko rukovodstvo grupe preuzeo je Milan Glamočanin.

Ponosno možemo suditi da je u tom periodu kroz naša vrata kročilo više od 500 djece, omladinaca i odraslih. Danas u našoj porodici nalazi se oko stotinjak aktivnih članova.

Naš Cicibanski sastav broji oko 35 djece uzrasta od 4 do 12 godina. U njihovom repertoaru nalaze se igre iz centralne Srbije, igre iz Brusnika a u toku je postavljanje spleta igara iz Vojvodine.

 

Pripremni ansambl koji broji oko 20 do 25 aktivnih članova več polako kuca na vrata izvođačkog ansambla i ponaša se sa nekoliko zapaženih gostovanja u Sloveniji i inostranstvu.

Veteranski ansambl su naši vjerni članovi, koji već nekoliko sezona uporno i vjerno sastavljaju ekipu od 20 aktivnih članova.

I naravno naš izvođački ansambl, koji broji oko 30 aktivnih članova. U poslednjim sezonama naši folkloraši poneli su ime kd Brdo daleko van granica Slovenije.

 

Učestvovali smo na Evropskim smotrama srpskog folklora, gde smo do sad osvojili sve što se je osvojiti dalo. Bronzanu plaketu i prvu nagradu za najbolju pjevačku grupu smotre u Temišvaru 2009 godine, Srebrnu plaketu u Vrbasu 2007 godine, Zlatnu medalju, 1. mesto u absolutnoj konkurenciji i prvu nagradu za najbolji pjevački ansambl smotre u Brčkom 2010 godine.

Video zapise sa nastupima folklorne grupe možete naći u rubrici video zapisi.

 

U međuvremenu gostovali smo na bezbroj festivala po Srbiji (Bačka Palanka, Bački Gračac, Beograd, Subotica, Novi Sad, Bačko Dobro Polje, Zmajevo, Kač, Srbobran, Smederevska Palanka, Čelarevo), Bosni (Gradiška, Banja Luka, Sarajevo, Piskavica), Grčkoj (Pefkohori), Bugarskoj (Kiten, Lozenets), Hrvatskoj (CIOFF festival u Umagu), Švajcarskoj (Baden, St. Gallen), Avstriji.

U folklornoj sekciji našeg društva posebno smo ponosni na dva projekta, koji potiču iz naših redova i koji svake godine posebno obeležavaju rad kulturnog društva Brdo.

Jedna od tih manifestacija je svakako foklorna manifestacija “Razigrana mladost”, koja se održava redovno svake godine od 2003 napred sa namjerom da se okupe folklorne grupe sa područja cjele Slovenije i svih etničkih manjina i da specijalni gosti priredbe budu folklorci iz Bosne ili Srbije, iz naših matičnih zemalja.

Druga priredba, jeste naš cjelovečerni koncert folklorne grupe, pod nazivom “Đurđevdanske igre”, koji se održava u početku maja mjeseca svake godine i na kojem se predstavljaju svi uzrasti naše folklorne grupe.

Dođi zaigraj i zapjevaj sa nama

 

..."sadila jana lele, sadila jana ran bel bosilek".....

Dobrodošli u naše redove!

Izvođački ansambl

termini rada:

  • sreda 20:30h - 22:30h
  • petak 20:30h - 22:30h

Omladinski ansambl

termini rada:

  • sreda 19:00h - 20:30h
  • nedelja 11:00h - 13:00h

Cicibani

termini rada:

  • sreda 18:00h - 19:00h
  • nedelja 10:00h - 11:00h

Veterani

termini rada:

  • četvrtak 19:00h - 21:00h
  • subota 16:00h - 19:00h

Kontakt

Sejmišče 3,
4000 Kranj,Slovenija

Email: kdbrdo@gmail.com

Website: www.kd-brdo.com